10 Kasım 2009 Salı

Dünyanın ilk yeşil şehri


Dünyanın ilk yeşil şehri, yeni güneş enerjisi teknolojilerini test edecek.

Dünyada bir ilk olması planlanan ve 'sıfır karbon' üretecek Masdar şehrinde en az 1 megavatlık konsantre fotovolt (CPV) inşası için açılan iki ihalenin sahibini bulduğu bildirildi. Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi The National'da yer alan habere göre BAE'nin başkenti Abu Dabi hükümetine ait Masdar'ın masraflı fakat çok etkili güneş teknolojisinin kullanımını sağlayacak projelere onay verdiği öğrenildi.
www.veteknoloji.com
İhaleyi kazandıklarını açıklayan Kaliforniya merkezli Energy Innovations adlı CPV üretici firmanın yönetim kurulu başkanı Joe Budano, CPV'nin geleneksel PV teknolojisine kıyasla büyük avantajlar sağladığını bunun ve yoğun güneş alan bölgelerde güneş enerjisinin geleceği olacağını söyledi. Şirket ihalenin büyüklüğü ya da değeri hakkında detaylı bilgi vermedi.
Masdar'ın şehrin enerji ihtiyacını karşılamak için farklı güneş teknolojilerini test ettiği ve 2020 yılına kadar Abu Dabi'nin elektriğinin yüzde 7'sini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hedeflediği öğrenildi. Uzmanlar, CPV teknolojisinin fotovolt denilen güneş panelleri ile ayna, lens ve motorları birleştirdiğini, böylece güneş ışınlarının yoğunlaştırdığını ve panellerin etkisini ikiye katladığını belirtti.
Bu teknolojinin PV teknolojisine göre açık şekilde daha pahalı olduğu fakat CPV'nin daha az yer kapladığı ve sıcak iklimlerde daha iyi çalıştığı kaydedildi. Geleneksel güneş panellerinin gücünde sıcak çöl ortamında yüzde 15 - 20 arası bir azalma olduğu fakat ısıya dayanıklı konsantre panellerde ancak yüzde 5'lik kayıp görüldüğü bildirildi.
Geçtiğimiz ay da Alman CPV üreticisi Concentrix Solar, Masdar şehrinde 100 kilovatlık bir sistem kurmak için açılan ihaleyi kazandığını açıklamıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Teknoloji ve Bilim Haberleri | Sürekli Güncel, Chip, veteknoloji, yenibu, İlginç. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.